streda 11. júna 2014

Človek tvor (ne)prispôsobivý?


Každý štát, národ, kraj, ba ešte aj dedinky majú svoje zvyky, tradície, svoj naturel. Keď sa niekto ocitne či už zmenou práce alebo iného dôvodu v úplne inom prostredí, nebodaj sa presťahuje a chce tam bývať šťastne a spokojne, aby ho „domorodci“ prijali medzi seba priateľsky, mal by sa prispôsobiť. Pretože prispôsobuje sa ten čo prišiel a nie tí čo sú tam domáci.
Mnohí naši slovenskí občania sa presťahovali do susedných krajín, alebo si tam kúpili chalupy a chaty a poniektorí  presťahovali so sebou aj svoju nespokojnosť so všetkým, hašterivosť a neznášanlivosť so susedmi.  A nezriedka z toho, že sa im tam nebýva skutočne veľmi dobre vinia práve domácich, alebo nebodaj už zabývaných prisťahovaných  susedov.
Poniektorí nevedia jazyk a tak sa nemôžu od srdca pohádať. Idú sa teda na domácich susedov sťažovať k starostom. Vysvetľujú rukami a nohami, prípadne berú so sebou tlmočníka. Tí ktorí nadávajú na susedov z toho istého kraja odkiaľ prišli aj oni, si báječne rozumejú a môžu sa pohádať v jazyku im známom, tlmočníka potrebujú iba k starostovi obce.
Prejdime však k meritu veci. Ľudia si kupujú  hlavne staršie domy, ktoré potrebujú  rekonštrukciu. Hlavne z dôvodu, že sú lacné a môžu si to dovoliť. A tam začínajú sváry.
Sused doniesol večer o deviatej betón a vyrušoval tým už bývajúceho nového prisťahovalca. Opravuje elektrické vedenie a pracuje ešte aj večer. Vŕtačka  a rôzne iné hlučnejšie práce sa ozývajú od susedov. Však aj nový prisťahovalec chce čo najskôr bývať. Na druhý deň sa teda ide za starostom. So sťažnosťou na narušiteľa.
O koľko by to bolo krajšie, keby už zabývaný sused uvaril kávu, čaj, zobral ho k pracujúcemu susedovi a ponúkol mu prípadne aj pomoc. V Maďarsku, Rakúsku to mnohí domáci takto robia, pretože u nich je to takto zvykom.  No naši poniektorí Slováci  svojím chovaním a neprispôsobením otrávia bývanie a život susedom, sebe a starostom, ktorí nemajú kde sa ísť sťažovať na hašterivých nových občanov. Preto prosím keď sa sťahujeme zo svojej rodnej krajiny, mesta či dediny do inej, cudzej, berme so sebou nie len nábytok, prípadne manžela či manželku a deti ale aj dobré susedské vzťahy, priateľstvo, ochotu s úsmevom pomáhať. Len tak nájdeme skutočný nový domov.
rfa

1 komentár: