streda 18. septembra 2013

Slovenská obec v Maďarsku: Nagyhuta – Veľká Huta

V severnej časti Maďarska, v Boršod-Abaúj-Zemplínska župa, štyri kilometre od mestečka Pálháza, po krásnej (bez dier) ceste, lemovanej z dvoch strán lesom, sa dostanete do dedinky so slovenskou tabuľou VEĽKÁ HUTA, s malými písmenami Nagyhuta.
Z Košíc sa tu dostanete cez Skároš, Hollóházu, Pálházu. Vzdialenosť 46 km.
Ešte v 18. storočí tento krásny prírodný kút v srdci hôr osídlili Slováci – slovenskí drotári. Odtiaľ podnikali svoje cesty za zárobkom. V tejto malebnej dedinke, kde končí civilizácia, do dnes nájdete slovenské priezviská a čo viac, skoro každý starší obyvateľ hovorí slovensky, prípadne hutorácky a aj s mladšími obyvateľmi sa Slovák dohovorí.
Celá dedinka sa skladá z jednej hlavnej ulice a dvoch vedľajších. Po stranách ulice sú rôzne domy a domčeky, staršie ale aj vynovené a novopostavené, ktoré majú majiteľov v Debrecéne a iných mestách Maďarska a slúžia im na vikendy, na oddych. Je tu nádherný kľud, ticho a človek je súčasťou prírody.
Napriek tomu, že Veľká Huta je maličká dedinka uprostred kopcov, má kanalizáciu, verejný vodovod a do každého domu či domčeka je zavedený plyn. Na maďarské pomery to nie je nič mimoriadne.
Ľudia sú tu srdeční, milí, nenájdete tu ani jedného problémového obyvateľa. Z domu môžete odísť do obchodu, dom nemusíte zatvoriť, nanajvyš vám sused nechá v kuchyni ovocie zo svojho, takého ovocného stromu, aký práve vy nemáte, prípadne čerstvo upečený koláč.   Je tu obchod s potravinami a veľmi slušná reštaurácia. Chodí tadiaľ veľa turistov, vedie tu modrá turistická trasa. Po cyklotrase (tu majú také chodníky aj dedinky) sa dostanete do mestečka Pálháza a odtiaľ ďalej do Sáturaljaujhelyu, termálnych kúpeľov Sárospatak, opačnou stranou do Holloházi, žiaľ ďalej z Hollohazi ukončenie plánovanej cyklotrasy na Slovensko ešte neexistuje. Možno raz aj to bude.
Okolie poskytuje veľa možností na rozptýlenie, športy, túry, zber lesných plodín, historické pamiatky.