štvrtok 2. mája 2013

Fancsal - zoznámte sa s Maďarskom

Z Košíc, 49 kilometrov, smerom na Miskolc, po hlavnej ceste až po Fórro, kde odbočíte a po piatich kilometroch sa dostanete do malej romantickej obce Fancsal. Žije tam 140 Maďarov a zatiaľ len málo Slovákov. Je to malá, romantická, tichá a veľmi čistá obec, osadená do veľkého sadu ovocných stromov, hlavne marhule a jablká. Obkolesená je úrodnými poliami. Zatiaľ ju naši Slováci neobjavili napriek tomu, že má veľmi výhodnú polohu. Pekné mesto Encs, s výbornou občianskou vybavenosťou – obchody, banky, trh, bistrá, obchodné domy, navštevované Košičanmi na nákupy a posedenia pri dobrých jedlách, je od Fancsalu vzdialené iba 6 kilometrov, hlavná cesta do Miskolca 5 kilometrov a samotný Miskolc 37 kilometrov. Obec nestárne, budujú sa tu mladé rodiny.
Neďaleko, 14 km vzdialená, je obec Boldogkőváralja, pekné výletné miesto s hradom a hradnou reštauráciou.
Kto sa tu nasťahuje neoľutuje. Mesto Encs na dohľad, Košice a Miskolc autom na niekoľko minút a domov v peknom tichom a čistom prostredí.

Hajduszoboszló - miesto kde by ste mohli bývať, podnikať, rekreovať a liečiť sa


Mesto Hajdúszoboszló ako liečebné miesto a rekreačné stredisko, ako aj termálna voda v Hajdúszoboszló majú narodeniny rovnako 26.októbra 1925. Týmto dňom sa odovzdala do rúk mesta záloha budúcnosti.
Je to deň vytrysknutia „tekutého zlata” na povrch, čo bolo rozhodujúce z hľadiska turizmu pre život malého mestečka poľnohospodárskeho rázu, ktorý poskytol nové možnosti k jeho rozvoju. Dvaja geológovia, Dr. Ferenc Bőhm a Dr. Ferenc Pávai Vajna po odôvodnených výskumoch vyznačili miesto skúšobného vrtu v Hajdúszoboszló. Povolenie potrebné k vŕtaniu získali viac ako rok pred týmto význačným dňom, potom v dôsledku ich práce z vytryskla z hĺbky 1090,87 metrov termálna voda s teplotou 73 °C. Týmto dňom sa začal nový život mesta Hajdúszoboszló, čo sa vtedy ešte obyvatelia mesta Hajdúszoboszló ani neuvedomovali.
Termálna voda
Zo začiatku mesto ani nevedelo, čo by sa mohlo začať s množstvom vody, ktoré nepretržite vyvieralo na povrch. Na základe skúseností miestnych ľudí sa však do popredia dostala možnosť využitia vody, veď muži sa v nej kúpali, zatiaľ čo ženy v nej začali prať a pociťovali jej dobré účinky aj týmto spôsobom. Zvesť o liečivej vode sa rovnako rýchlo šírila v okolí mesta a v štáte. To vyvolalo aj pozornosť odborníkov a onedlho sa začal zdĺhavý postup analýz, ktorých výsledky a iné vedecké posúdenia preukázali, že sa mesto Hajdúszoboszló dostalo k termálnej vode s liečivým účinkom. Dôsledkom toho bolo prijaté rozhodnutie o výstavbe kúpeľov.
Medzinárodne uznané liečebné miesto
V dôsledku dosvedčených liečivých účinkov a plynulých rozvojových prác sa mesto stalo liečebným miestom uznaným aj na medzinárodnej úrovni. Ponuka poskytovateľov turistických služieb kúpeľov a mesta sa stále prispôsobuje vytvoreným trendom, ktoré sa spájajú s tradičnými liečebnými postupmi. Vďaka tomu existuje široká ponuka v oblasti zdravotného turizmu.
Hostia, ktorí sem prichádzajú si môžu popri termálnej vode užívať súčasne aj navrhnuté blahodarne účinky liečebných ošetrení a v rámci rekreácie si môžu vyskúšať prístupné welnesové a fitnesové služby patriace k dnešnému životnému štýlu. Hajdúszoboszló je ideálnym turistickým cieľovým miestom nielen pre ľudí túžiacich po liečbe, ale aj pre tých ľudí, ktorí si zachovávajú svoje zdravie a túžia po jemnom masírovaní.
Liečivá sila vody, jej použitie
Vyzdravenie, pociťované pri použití termálnej vody zásadne spočíva v zložení vody v Hajdúszoboszló. Okrem účinnosti zložiek vody aj ošetrovania podporované odbornými znalosťami a skúsenosťami vyvíjajú liečivé účinky v prípade nasledujúcich ochorení: chronická artritída, degenertívna artróza, zápalové ochorenia chrbtice, chronická neuropatia, neuralgia, paralytické stavy následkom neskorých účinkov poliomyelitídy, mrtvica, pooperačné stavy, chronická bolesť svalov, rehabilitácia po úrazoch, zlomeniny kostí, typy arteriosklerózy, chronické gynekologické ochorenia, sterilita a chronické kožné choroby.

utorok 30. apríla 2013

Gönc



Do malého mestečka Gönc sa dostanete hneď za slovensko-maďarskou hranicou, 31 kilometrov od Košíc, smerom na Miskolc. Od januára 2013 má už štatút okresného mesta napriek tomu, že má iba necelých 2.500 obyvateľov. V meste je dobrá občianska vybavenosť, mestská plaváreň Thermárium, teplota vody 28 – 29°C, vynikajúca domáca pekáreň a býva tam už dosť veľký počet Slovákov. Dochádzanie do Košíc je dobré, cesta je na tomto úseku bez výtlkov.
Vikendy môžete tráviť či už na plavárni, na turistických cestách a cyklocestách do Telkibánya alebo Hejce, kde sú krásne lesy, prírodné zákutia, penzióny s báječnou maďarskou kuchyňou a bazénmi. 19 kilometrov je vzdialená obec Boldogkőváralja pod pekným hradom s hradnou reštauráciou.
Na nákupy majú obyvatelia mestečka tiež blízko do mesta Encs, kde sú obchodné domy, trh, predajne čerstvého mäsa a farma s kurencami a vajíčkami.

pondelok 29. apríla 2013

Sárospatak

Neďaleko, 10 kilometrov vzdialené od mesta Sátoraljaujhely, ktoré je rôznymi atrakciami obohatené a dobrým vínom zásobované, je obľúbené obľúbené miesto Slovákov – mesto Sárospatak.
Mesto s 13.290 obyvateľmi, pod Tokajským pohorím, na brehu rieky Bodrog je veľmi pekné, čisté, plné kvetov a parkov, so starobylými uličkami, historickými pamiatkami a termálnymi kúpeľami Végeradó Fürdő. Toto mesto je od začiatku mája do konca septembra denno denne doslova husto navštevované Slovákmi. Lákajú ich tam termálne liečivé kúpele s 38°C vodou, ktorá obsahuje kalcium, magnézium, nátrium, fluorid a iné minerály, s prístupnými cenami, vinné pivničky s dobrým tokajským vínom a reštaurácie s ozajstnými maďarskými pochúťkami. Mesto má dobrú občiansku vybavenosť, priateľských obyvateľov a pre ľudí, ktorí sa tam presťahujú z mesta plného smogu čisté ovzdušie.


Okrem kúpeľov mesto a jeho okolie ponúka aj možnosti turistiky, oddychu pri morskom oku na kopci Meger. Od XV. Storočia tu bola baňa na mlynské kamene a vedľa jazierka sa zachovali aj obydlia z tufy, kde bývali niekdajší baníci, návštevu Rákocziho hradu a v lete rôzne podujatia a akcie na hrade aj v meste. Blízke okolie ponúka množstvo prírodných krás a hradov na plnohodnotné trávenie vikendov a letných mesiacov.